okt
5

 A mai téma tinédzserkorunk átka: a pattanásos bőr. A pattanás tulajdonképpen nem más, mint begyulladt faggyúmirigy, és pontosan azért kamaszkorban a leggyakoribb, mert ilyenkor a faggyútermelés intenzívebb (különböző nemi hormonok miatt, de ebbe most ne menjünk bele.)

Leginkább pattanásos bőrfelületek az arcbőr, a hát, valamint a mellkas felső része. (Ezeken a területeken található ugyanis a legtöbb faggyúmirigy.)

A kiváltó okok persze nem csak a hormonok lehetnek, egyes gyógyszerek, kozmetikumok túlzásba vitt, vagy helytelen használata is okozhatja a pattanásos bőr kialakulását. Az étrendünkkel is ronthatunk bőrünk állapotán, pl. a csoki, kakaó, vagy különböző olajos magvak túlzott fogyasztásával.

A pattanásos bőrt sokféleképp kezelhetjük. Ha úgy érezzük, hogy eldurvult a helyzet, és az otthoni módszerekkel nem bizonyulnak hatékonynak, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki biztosan tud valami jó megoldást javasolni. Fontos, hogy ne nyomkodjuk ki a pattanásokat, mert így maradandó sebek alakulhatnak ki, ami esztétikailag nem lesz egy kellemes látvány a későbbiekben.

Felvetődik a kérdés, hogy akkor mégis hogyan kezelhetjük pattanásos bőrünket.
Több természetes gyógymód is ismert. Mint azt már említettem az étrendünk megváltoztatása sokat segíthet; javasolni szoktak A-vitamin és cink tartalmú étrendkiegészítőket is. (Ezek egyébként más szempontból is nagyon fontosak!) Alkalmazhatunk pattanásos bőrünkre különböző agyag alapú pakolásokat, hiszen az agyag tisztítja a bőrt, és a felesleges olajat is eltávolítja.

Ha meg akarjuk akadályozni a pattanásos bőr kialakulását, azt megtehetjük pl. a már sokat említett helyes étrend kialakításával. Ha nappal sminkeljük magunkat, éjszakára mindenképp mossuk le, mert ezek általában eltömítik a pórusokat, és az alapozóval, amivel segíteni akarnánk, akár tovább is ronthatjuk a helyzetünket.

Mindezek mellett a vérkeringés javítása (pl. bőrvörösítő pakolásokkal), a méregtelenítés (szaunázás, böjtölés), a stresszoldás (testmozgás, meditáció) is látványosan javíthatja a zsíros, pattanásos bőr állapotát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr823281176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása