okt
10

Ezzel a bejegyzéssel serdülőtársaimnak szeretnék segíteni az akné kezelésében. Talán most így első olvasatra nem igazán tudjátok, mit is jelent ez, de biztos vagyok benne, hogy kb. 85% küszködik ezzel. Ez ugyanis nem más, mint pattanásos bőrbetegség, ami sajnos nem gyógyítható, azonban az akné kezelhető. Korai pubertás korban kezdődnek és fiatal felnőttkorig tartanak, addig azonban sok bosszúságot okoznak a fiatalságnak (na ja, pont abban a korszakban amikor legfontosabb a saját külsőnk).

Az akné kezelésében fontos megtalálni a kiváltó okokat, hogy hatékonyan fel tudjunk lépni ellene. Sokan antibiotikumot javasolnak, ez azonban csak felületi kezelés. A valódi kiváltó ok, hogy a máj nem tudja teljes mértékben lebontani a méreganyagokat, vagy bélrendszeri panaszok is idesorolhatók – a szervezet jobb híján a bőrön keresztül üríti ki a méreganyagokat. Ez egy fontos kiindulópont az akné kezelésében.  A B-vitamin hiánya csökkenti a bőrfunkciókat, így érdemes vitaminban gazdag étrendet kialakítani, vagy vitaminokat szedni. A B5 vitamin továbbá részt vesz a zsírsavakat lebontó molekulák felépítésében, így sok tudós ajánlja az akné kezelésénél.

Tehát rossz étrend, illetve a méregtelenítés tökéletlensége lehetnek sokszor a probléma gyökerei. Ha ezt a gyökeret elkapjuk, és itt kezdjük el a kezelést, nyert ügyünk van. Érdemes orvosi segítséget kérni az állapotunk felmérésére.
Az akné kezelésével kapcsolatban rengeteg hiedelem kialakult, ezekből szemezgetnék. Egyik szerint a pattanásokat békén kell hagyni, ez annyiban igaz, hogy ne nyomkodjuk, viszont kezelni nagyon fontos. Egy másik szerint a napozás jót tesz – nos, erre vonatkozóan semmilyen tudományos bizonyíték nincs (véleményem szerint, mint a halottnak a csók annyit érJ). A csoki és a zsíros étrend a közhiedelemmel ellentétben nincs összefüggésben a pattanásokkal. Az akné kezeléséhez tartozik az is, hogy figyeljük, hogyha valamilyen élelmiszer elváltozást okoz, annak fogyasztását kerüljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr333292777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pöttyös Betszy 2012.02.16. 19:19:02

jelenleg van 4 akném a testemen össze -vissza, egy a nyakamon, egy az arcomon, kettő a hátamon s most kezdjek el zabálni?oké ez jó, de nem egynapos?

joejudge 2012.02.28. 20:50:04

@shadiyah: Nyilván a kialakult aknéval teljesen más a helyzet. Itt csupán laikusan próbáltam ötleteket adni az akné kezelésre.
süti beállítások módosítása