okt
12

Az anyajegyek a bőrön levő elváltozások, melyek színűekben, szerkezetükben, tapintásunkban eltérnek a környező bőrtől eltérnek – olvashatjuk az anyajegyek definícióját. Ezt a posztot az anyajegyek eltávolításának szentelem. Kialakulásukat nagyban befolyásolja a bőrt ért ultraibolya sugárzás, illetve hormonális elváltozások is eredményezhetik anyajegyek kialakulását (vagyis az anyáknak ehhez gyakorlatilag semmi köze). Sok esetben az anyajegy viselőjének nem tetszik, ezért veteti le, de nagy többségben az anyajegyek eltávolítása egészségügyi okokból történik.

Bizonyos típusaiból kialakulhat festékes daganat, illetve az anyajegyek áteshetnek elváltozásokon, megnőhetnek, a színük elváltozhat, vérezhetnek, viszkethetnek, váladékozhatnak, egyenetlen pigmentációjú lehet, ilyenkor elengedhetetlen az anyajegy eltávolítása. Szövettani vizsgálatnak (ezt csak levétel esetén), illetve rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatnak érdemes alávetni anyajegyeinket, bár a változások, sokszor szabad szemmel is feltűnnek (különösen bőrgyógyászoknak), de léteznek speciális eszközök a vizsgálatokhoz. A hatályos magyar törvények szerint, az anyajegyek eltávolítása kizárólag sebészi úton történhetnek. A szakemberek leginkább a hideg késes kimetszést javasolják szövettani vizsgálattal, ugyanis a lézerrel vaporizált, vagy fagyasztott anyajegyeket nem tudjuk szövettani vizsgálatnak alávetni.

Lézert alkalmazhatunk az anyajegy ép széllel történő eltávolítására. Ilyenkor, ha a hőhatás nem károsította az anyajegyet, akkor az további vizsgálatnak is alávethető. A sebszélek összevarrása okozhat bonyodalmakat, ha például az anyajegy túl nagy volt; ilyenkor más testtájról szokták pótolni a bőrfelületet. Az anyajegy eltávolítása után természetesen vannak dolgok, amikre egy ideig érdemes odafigyelni. Ilyenek a napozás és a szoláriumozás kerülése, valamint a heget óvni kell az erős feszítő hatásoktól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr353298100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása