okt
13

A betegségtünetek azok, amiket most magamon érzek. Orrfolyás, végtagfájdalmak, fázás, gyengeség. Mi más lehet ez, mint a megfázás, az ősz leggyakoribb betegsége. És igen, ahogy azt mindenki tapasztalhatta, megérkezett a hideg. Bár nálam még nem jelentkezett, a nátha jellemző tünetei még az orrdugulás, láz, fejfájás, torokfájás.

Természetesen a betegségtünetek nagyon sokfélék lehetnek. Lehet szó fizikai betegségről, vagy pszichiátriai megbetegedésről.

A fizikai betegségtünetek például viszkető, égő szem, könnyezés, duzzanat, ínyvérzés, étvágytalanság, köhögés és természetesen még sok minden más is. Egészségtelen életmódunknak és kiismerhetetlen időjárásunknak köszönhetően sokat betegeskedünk, így sok betegségtünet ismert számunkra. A reklámokból leginkább ismertek az allergia, a szélütés, a nemi betegségek és a megfázás tünetei. De valóban ezek a legfontosabbak? A daganatos megbetegedések arányát tekintve világszinten nézve Magyarország a harmadik helyen áll. Ezek a betegségtünetek ismertek? E betegség esetében fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok és a korai diagnosztika. A kezdeti betegségtünetek nem feltétlenül riasztóak, de ha sokáig jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni. A daganat betegségtünetei közül néhány: általában csomók vagy daganatok, megduzzadt nyirokcsomók, fogyás, étvágytalanság.

Nagyon gyakori pszichiátriai megbetegedés a depresszió. Jellemző tünetei: lehangoltság, szomorúság, veszteségérzet, elesettség, érzelem hiánya.

A mai világban már a betegségbeképzelés (hipochondria) sem ritka. De ezen nem csodálkozom, hiszen lépten-nyomon betegségtünetekkel, gyógyszerreklámokkal, orvosi plakátokkal találkozunk. Szinte félóránként a „kockázatokról és mellékhatásokról…” szlogent halljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr723300584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása