okt
21

 A rákbetegség napjaink leggyakoribb betegsége, főként a fejlett országok egyik vezető haláloka. Okozhatják fizikai hatások, öröklődhet, de akár spontán módon is kialakulhat. Tünetei a rákbetegség megjelenésének helyétől függ, akár fájdalommentes is lehet és három csoportba osztható. Helyi tünetek: csomók vagy daganatok, fájdalom. Áttét tünetei: köhögés, csontfájdalom, akár csonttörés is. Szisztémás tünetek: fogyás, étvágytalanság, fokozott izzadás. A rákbetegség alapja, hogy a sejtburjánzásnak és a sejtelhalálozásnak szabályos egyensúlya és ritmusa van.

A betegség meglétekor a mutáns DNS-ek felborítják ezt az rendszert. Ennek következtében jóindulatú és rosszindulatú daganat alakulhat ki. A jóindulatú rákbetegség esetében a daganat nem terjed át más szervekre, nem életveszélyes. Ezzel ellentétben a rosszindulatú daganat más szerveket is megtámadhat, a test távolabbi részében áttéteket alakíthat ki, mely halálos lehet.

A pontos rákbetegség megállapításához szükség van szövettani vizsgálatra, labor eredményekre és klinikai megfigyelésekre. A rákos megbetegedéseket kemoterápiával, sugárkezeléssel vagy műtéttel lehet kezelni. Ha valaki ezt elmulasztja, életét vesztheti. Azonban az időben megkezdett kezelésnek köszönhetően sok rákbetegség kezelhető, sőt gyógyítható is. Különböző környezeti tényezők is kiválthatják. Ilyen például a dohányzás vagy az alkohol.

Mint már említettem, a rákbetegség örökölhető. Az ilyen családok esetében az áttétes betegségek aránya megnő. És bár a legtöbb rákbetegség spontán módon jelenik meg, kimutatták, hogy bizonyos esetek örökölhetők. Erre példa a mellrák és a petefészekrák, valamint az agytumor.

A rákbetegség elhelyezkedése nem csak a tünetek szempontjából fontos, hanem a kezelés módja miatt is. A kezelés célja a rákbetegség eltávolítása, lehetőleg úgy, hogy a test más területei ne sérüljenek. Ez sebészeti beavatkozással legtöbbször elérhető, azonban áttétes daganat esetén a sikeresség korlátozott. A kemoterápia és a sugárkezelés pedig veszélyezteti az egészséges szöveteket is. Bíztató, hogy az orvostudomány folyamatosan kísérletezik és kisebb-nagyobb sikereket is elérnek a rákbetegség területén.

Zárásként annyit kérnék az olvasóktól, hogy gondolják végig, vajon miért pont a fejlett országokban a legjellemzőbb a rákbetegség!

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr553320937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása