feb
1

 Az Atlétika egy összefoglaló név a sportban, a futó, gyalogló, ugró és dobó vagy lökő sportágakra. Az atlétika szó, a görög „athlon” szóból származik, melynek jelentése: a díjért folyó harc. Ezek a sportágak az egyéni erőnlétet és gyorsaságot, a harci ösztön legfontosabb kellékeit igénylik. Kifejezetten a nem csapatjátékos beállítottságú embereknek ajánlják, hanem az egyénileg érvényesülni vágyóknak.

A ma ismert versenyszámok: Az alábbi versenyszámok az IAAF (és a tagszervezetek) legrangosabb viadalainak, a szabadtéri világversenyeknek a versenyszámai. Az Olimpia, a világbajnokság, és a kontinensek közötti bajnokságoké.

      Futószámok:

  • Síkfutás: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 5000 m, 10000 m, maraton, 4x100 m váltó, 4x400 m váltó.
  • Gátfutás: 100/110 m, 400 m, 3000 m akadály.

     Gyaloglószámok:

  • Női: 20 km táv
  • Férfi: 20 km táv, 50 km táv,

      Több próbák:

  • Női: hétpróba (100 m gátfutás, magasugrás, súlylökés, 200 m síkfutás, távolugrás, gerelyhajítás, 800 m síkfutás)
  • Férfi: tízpróba (100 m síkfutás, távolugrás

És vannak még az úgynevezett:

·  Ugrószámok: távolugrás, hármasugrás, magasugrás, rúdugrás

és

·  Dobószámok: gerelyhajítás, súlylökés, diszkoszvetés, kalapácsvetés

Ezekhez az atlétikai sportokhoz, elengedhetetlenül szükséges, a rendszeres edzés, kitartás, szakmai oktatók által nyújtott oktatás és felügyelet, a rendszeres állapotfelmérés, mivel többségükben könnyű megsérülni, és erőteljes igénybevételt jelentenek az emberi szervezetre nézve.A sportolók minden verseny előtt rendszeres szűrésen mennek át, mely kiterjed, a teljes egészségügyi állapotuk felmérésére, és doppingvizsgálaton is kötelesek részt venni.

Az atlétikai élsportolókat többnyire már az általános képzéseken válogatják a tanárok,  és edzők, s a legtöbb sikeres atléta kiskorában kezd részt venni ezeken az edzéseken.

Természetesen, mint mindenhol itt is vannak kivételek, de az általános vélemény mégis ez: Minél előbb elkezdi valaki, annál jobb és eredményesebb lehet ezekben a sportágakban.

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr54044492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása