okt
1

A genitális herpesz a nemi szervek környékét megtámadó herpesz. A HSV-2 típusú vírus okozza (az ajakherpeszt a HSV-1). A tünetek: nemi szerveken, végbélnyílás környékén, gáton, fari részeken megjelenő apróbb hólyagocskák, pár nap alatt megnagyobbodnak, majd két- három héten belül csúnya hegekké alakulnak.

A genitális herpesz elsősorban nemi érintkezés útján terjed. Megelőzésének hatásos módja az rendszeres óvszerhasználat, illetve az alkalmi párkapcsolatok kerülése. Mint az ajakherpesz, a genitális herpesz szintén nem megelőzhető, csak kezelhető, ugyanis a vírus a gerincvelői idegdúcokban megmarad az első tünetek eltűnése után is – egy életen át. A fekélyes területek mellett kísérheti a genitális herpeszt láz, izomfájdalom, és hasi bántalmak. A férfiak esetében a tünetek kevésbé kellemetlen lefolyásúak, a nők esetén azonban heves fájdalom kíséri a fertőzést. Esetek többségében a tünetek 10-13 napon belül elmúlnak, de a fertőzésveszély még két hétig fennáll.

Ezután a genitális herpesz tünetmentes szakasza következik, melyet stressz, munkahelyi, családi problémák, lelki traumák stb. megszakítanak – csak úgy mint az ajakherpesznél. Az tünetek újbóli megjelenése az idő előrehaladtával egyre kevésbé lesznek kellemetlenek. A genitális herpesz gyógyszeresen gyógyítható, szájon bevehető acyclovirt tartalmazó készítmények hatásosak. Az ajakherpesznél hatásos kenőcs kezelést itt nem ajánlatos, a bőr levegőzését ne gátoljuk.  A fertőzés terhesség alatt is elkapható, ilyenkor nem lehet kihagyni a gyógyszeres kezelést, hiszen amíg a kismama a genitális herpesz elmúlására vár, a magzat is megfertőződik. Az újszülötteknél gyakori, tartós fogyatékosságot eredményező súlyos szövődmények is felléphetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr43270502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása