dec
29

 A gerd betegség más néven reflux betegség. Legfőbb tünete a gyomorégés, melyet a nyelőcsőbe visszafolyó savas gyomortartalom okoz, és a betegek több mint fele érzékeli. A gerd betegség legjellemzőbb tünete ellen a szervezet egy természetes eszközzel védekezik, ami a nyelőcső jellegzetes mozgása. Ennek lényege, hogy a gyomorégést okozó folyadék visszajusson a gyomorba. Ebben segít a nyál is. A gerd betegség akkor van jelen, ha ezek a folyamatok valamilyen okból kifolyólag nem működnek rendeltetésszerűen, illetve a nyelőcső végén található záróizmok nem jól funkcionálnak.

A gerd betegség másik jellegzetes tünete a savas regurgitáció. Ennek oka a garatba visszajutó gyomorsav. Gyakorisága a gyomorégéshez hasonlóan a betegek több mint felénél jelentkezik.

A gerd betegség 10%-ában jelentkezhet még vérzés, vérszegénység, fogyás. Ebben az esetben súlyos következményekre kell gondolni és azonnali kivizsgálásra van szükség.

A nehéz nyelés is felmerülhet a gerd betegségben szenvedők 30%-ánál, azonban ez nem gyakori tünet.

A gerd betegség más betegségek is okozhat, illetve egyes kórok hátterében is állhat. Például idült köhögés vagy a nem anginás eredetű mellkasi fájdalom.

Ha valaki elhanyagolja a reflux betegség kezelését, akkor komoly szövődményekre kell számítania. Például a krónikus gyulladás sebeket, ún. fekélyeket okozhatnak a nyelőcsövön, melyek vérezhetnek, sőt súlyos vérveszteséghez is vezethetnek. Ezek a sebek hegekkel gyógyulhatnak, melynek következtében a nyelőcső szűkülhet, és nyelési nehézségek alakulhatnak ki.

Ha a gerd betegség következtében visszafolyó gyomortartalom a légutakba kerül, akkor szintén nem kívánatos asztma, vagy tüdőgyulladás is kialakulhat. Az említett esetek mellett még gyulladásos betegségek is kialakulhatnak a gerg betegség szövődményeként.

Bár már jó néhány következményt felsoroltam, a legsúlyosabbat a végére hagytam, ami nem más, mint a nyelőcső rák. Tény, hogy a rák az egyik legsúlyosabb betegség, tehát érdemes a gerd betegségre is odafigyelni!

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr73505345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása