jan
31

A mai világban elengedhetetlen, hogy tudjunk úszni, s nem baj, ha meg is szeretjük ezt az egészségmegőrző foglalatosságot, sportot, időtöltést, nevezzük, aminek akarjuk. Az úszásoktatás legjobb, ha már kiskorban életünk részét képezi, az oktató hozzászoktat a vízhez, s a vízben való úszás, mozgás és a vízi sportok szeretetéhez.

Üdülései során is, a legtöbb család, a vízparti vagy medencés üdülőhelyeket részesíti előnyben, az úszástudás tehát életet menthet. A helyes úszástudás, azért helyesbítek, mert itt az indok, miért ne csak magunk tanítgassuk gyermekünket, s miért érdemes szakképzett úszásoktatásra beíratni gyermekeinket. Ott megtanítják nekik, azt is, mi a teendő, ha valaki rosszul lesz a vízben,  vagy ha valaki valamitől megijed és lesüllyed, hogyan fogjuk meg, s mi a teendő, ha már sikeresen kihúztuk az illetőt s nem lélegzik, vagy fulladozik.

Nem árt a szülőknek is részt venni hasonló úszásoktatáson, vagy alapvető életmentő tanfolyamokon, ha rendszeresen mennek nyaralni vízpart közelébe. Sok helyen van ugyan part felügyelő, de bármikor adódhat vészhelyzet, s jó, ha nem másoktól várjuk a csodát.

A másik előnye az úszásoktatásnak, hogy az oktató, elmagyarázza az úszni tanulónak, hogy egy olyan környezetben történő mozgásról van szó, melyben speciálisan hat a gravitáció, és sérülésmentesen mozgatható az összes izomcsoport. Jó hatással van a mozgás koordináció fejlesztésére, az iskolásnak keringés és vitál kapacitás kialakulására, nagy segítséget nyújt balesetek után a normális mozgás visszanyeréséhez szükséges rehabilitációs gyógytornászok által nyújtott programok kiegészítésére is, s az idős korúaknak az izületi bántalmak és gerincmeszesedés ellen is javasolt.

Még asztmásoknak ajánlott úszásoktatásról is olvastam, egyszóval érdemes átgondolni és felelősen dönteni minden szülőnek erről. S érdemes minden nemű egészségügyi problémánál utána nézni, hogy vajon az adott betegségre lehet e jó hatással egy jó úszásoktató szakember munkája.

S mindezek mellett, azt még nem is említettem, hogy az úszásoktatás során, az is kiderülhet, hogy gyermekünk, kiemelkedően jól úszik s szereti is, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy lehet belőle akár élsportoló is.

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr274037710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása