sze
26

Cigaretta, cigi, koporsószeg. A dohányzásról napjainkban jóformán csak rosszat lehet hallani. De mégis mit várunk egy olyan dologtól, ami csak árthat nekünk, és ami még rosszabb, környezetünkben élőknek? Hazánk dohányzás szempontjából Európa élvonalába tartozik. A fiatalok évről évre egyre fiatalabb korban gyújtják meg az első szál cigijüket, mit sem törődve annak következményeivel. Az iskolák, terek, parkok mind tele vannak füstölő fiatalokkal, akik azzal, hogy ők "cigisek" külön klikkeket, csoportokat alkotnak. A dohányzás megszabja a baráti társaságukat, a szabad idejüket, és a zsebpénzük nem kicsiny részét is! Azzal hogy dohányzol, neked törődni kell azzal a ténnyel, hogy mindig legyen pénzed egy új dobozra. Bár sajnos ez nem mindenkinél van így. Sokféle "cigis" létezik, ezeket csoportosítva nézzük meg most! Van a "Van egy szálad?" - talán ez a típus a legrosszabb! Van pénze, nincs cigije, és mégis szívni akar. Ez a típus elég gyakori, szinte minden baráti körben megtalálható. Ezekből azonban egy idő után elege lesz mindenkinek és kiközösítik.

Ilyenkor keres egy másik baráti kört, melyet kihasználhat. Azok a bizonyos "parti-dohányosok" száma is napról-napra nő. Ők azok, akik csak buliban gyújtanak rá. Kezdetben. Aztán ők is,

ugyan úgy, mint a többi, egyre erősebb késztetést érez majd a cigi után. "- Csak egy szálat!" - hangzik, miután megkínálják őket, de ebből az egy szálból persze végül dobozok lesznek.

Aztán már csak a tüdőgondozóban találkozunk velük, a "Van egy szálad?" csoportba tartozók mellett!

"Leszokhatatlanok" - igen kissé nevetséges elnevezés, de ha belegondolunk, nem is annyira! Nagyon sok olyan dohányos van, aki egyszerűen képtelen leszokni. Az más kérdés, ha nem is akar! A

cigaretta is egyfajta drog. Van, aki függőségnek fogja fel, és van aki életérzésnek. Nincs olyan, hogy valaki ne tudjon leszokni. Csak akaraterő kérdése!  Az egészség károsítására alkalmasabb, és elterjedtebb dolgot nem sokat találunk! Betegségek, kórok, és korai, fájdalmas elhalálozás a vele járói! Mindenkinek a maga döntése, a saját élete. De mielőtt rágyújtasz, kérdezd meg magadtól: -Megéri?

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr484804572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása