jan
15

 A kötelező oltásokat nemcsak a gyerekeknek szükséges megkapniuk, hanem a háziállatainkat is kötelező oltásokba kell megvédenünk, a nagyon súlyos betegségekkel szemben. A kötelező védőoltás használatos olyan betegségek megelőzéseképpen, mint a veszettség, a parvovírus, a szopornyica, a koronavírusok, a fertőző májgyulladás, leptospirózis, kennel köhögés.

Sok kiskutya betegszik meg és pusztul el idejekorán a kötelező oltások hiányában. A kötelező oltással passzív immunitással látjuk el a szervezetet, tehát a betegség kiállása nélkül egy már megölt, gyenge kórokozót juttatunk a testbe, ez pont elég arra, hogy az adott betegséggel szemben már antitest képződjön és későbbiekben megvédje a szervezetet az adott kórokozóval szemben, így védetté tehetjük az állatot. Már egészen kis korban, nyolc hetesen kell megkapnia a kiskutyának az első kötelező oltást, mert már ilyenkor a kikutya kezd leválni a kutyamama tejéről. Ameddig a tejen élt bizonyos szintig védett a mama által képzett antitestek segítségével, de hiányában védtelenné válik. Amikor már kevesebbet szopik már akkor kevesebb immunanyagban részesül, tehát már azonnal fogékony lesz a betegségekkel szemben. Ezért ügyelnünk kell a kötelező oltás idejének pontos betartására. Arra is figyelnünk kell, hogy csak akkor vihető a többi kutyus közé a kiskutyus, ha már az ismétlő kötelező oltást is megkapta, akkorra már kialakul annyi védettsége, amellyel már nem fertőződne meg.Ezeket a kötelező oltásokat a területileg illetékes állatorvos adja be, dokumentálja, számítógépes nyilvántartásba veszi. Lehet a kötelező oltást magánpraxissal rendelkező állatorvossal is beadatni, ő is bejelentési kötelezettséggel bír. Az oltási könyvbe megfelelően be kell írni a kötelező oltások nevét és beadásának időpontját. Erre az oltási könyvre nagyon kell vigyázni, hiszen a továbbiakban is ezen a dokumenten lesz vezetve a többi kötelező oltásnak a beírása, ez fontos irat, hiszen a kötelező oltásokkal tudjuk bizonyítani, hogyaz állatunk védett, fertőzésmentes, ami lényeges egy külfördre történő utazás, vagy egy estleges harapás kapcsán. Figyelni kell, hogy a kötelező oltásokat a kutyák évente egyszer, ugyanabban az időben mindig megkapják.

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsborkezelese.blog.hu/api/trackback/id/tr673549070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása